Τρεις ισχυροί στην τελική αναμέτρηση για τις ταυτότητες των 500 εκατ.

Οι κοινοπραξίες της γαλλικής Thales, της γερμανικής Veridos και της βελγικής Zetes, με ελληνικές συμμετοχές από Quest, ΟΤΕ - Byte και Space Hellas στην τελική διεκδίκηση του μεγάλου έργου.

Με ταχύτατες διαδικασίες θα εξεταστούν οι ενστάσεις που είναι σίγουρο πως θα κατατεθούν, τόσο από τις τρεις κοινοπραξίες που πέρασαν στην τεχνική αξιολόγηση, όσο και από τις δύο που κόπηκαν, στο μεγάλο διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες και τα άλλα έντυπα ασφαλείας όπως τα διαβατήρια.

Οι διεκδικητές έχουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να καταθέσουν ενστάσεις, αλλά ο διαβαθμισμένος διαγωνισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει πως θα εξεταστούν άμεσα ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές. Όπως φαίνεται μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει επιλεγεί και ο ανάδοχος.

Χθες παραδόθηκαν στις πέντε υποψήφιες κοινοπραξίες τα αποτελέσματα της τεχνικής αξιολόγησης από την οποία προκύπτει πως οι δύο μένουν εκτός διεκδίκησης. Στο παιχνίδι έμεινε η κοινοπραξία της γαλλικής Thales (ελέγχει την Gemalto) με τον όμιλο Quest (Unisystems) αλλά και την ιαπωνική Toppan Printing που διαχειρίζεται σήμερα το σύστημα έκδοσης διαβατηρίων. Έμεινε, επίσης, η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos (που διατηρεί μονάδα παραγωγής εντύπων ασφαλείας στη χώρα μας μέσω της Veridos Matsoukis) με τον ΟΤΕ και την Byte. Ο τρίτος διεκδικητής είναι η κοινοπραξία των Βέλγων της Zetes (που ελέγχει την ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech που διαχειρίζεται το σύστημα εντύπων ασφαλείας του Ισραήλ) με την Space Hellas.

Αρχικός στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εμπλέκεται για την ψηφιακή ταυτοποίηση, ήταν να εκδοθούν οι πρώτες ταυτότητες στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, θα ενσωματώνουν ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία και την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου. Επειδή θα υποστηρίζουν το τεχνολογικό πρότυπο eIDAS, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα λειτουργούν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης αλλά και ως «κλειδιά» για συναλλαγές μέσω Διαδικτύου με το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού δεν θα αναλάβει να εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά και σειρά άλλων εντύπων ασφαλείας, από διπλώματα οδήγησης μέχρι ειδικές κάρτες για τους μετανάστες, κ.λπ. Πρόκειται να δαπανήσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για να στηθεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός σε κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και για την εγκατάσταση των απομακρυσμένων μηχανημάτων έκδοσης εντύπων ασφαλείας σε αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες, υπουργεία (για τα διπλώματα), κ.α.

Το κόστος του παραβόλου που θα πληρώνουν οι πολίτες για τη νέα ταυτότητα έχει οριστεί σε 10 ευρώ. Το τελικό κόστος του παραβόλου μπορεί να είναι μικρότερο αν ο ανάδοχος προσφέρει έκπτωση σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Η σύμβαση θα είναι δεκαετής, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε έτη, με τον ανάδοχο να χρηματοδοτεί αρχικά την εγκατάσταση των υποδομών και στη συνέχεια να εισπράττει το παράβολο από την έκδοση νέων εντύπων ασφαλείας.