«Όπλο» Διαφάνειας το Σύμφωνο Ακεραιότητας στις δημόσιες συμβάσεις

 
Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετέχοντες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου το 11ο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, με τίτλο «Καθαρές Δημόσιες Συμβάσεις», δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς στις 9 Δεκεμβρίου.

Ανοίγοντας το συνέδριο, η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, Δρ Άννα Δαμάσκου, υπογράμμισε ότι η διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων έχει υπολογιστεί ότι ανέρχεται ετησίως στα 5 δισ. ευρώ και πρότεινε ως λύση για μεγαλύτερη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις το «Σύμφωνο Ακεραιότητας», ένα εργαλείο-χρηστή πρακτική παρακολούθησης και βελτίωσης των δημοσίων συμβάσεων, που εφαρμόζεται από τη Διεθνή Διαφάνεια ήδη από την δεκαετία του 1990, ενώ από το 2016 υλοποιείται και στη χώρα μας με τη χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρένα Δούρου, έκανε λόγο για «διμέτωπο αγώνα» στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις: την ανάγκη για βελτίωση της καθημερινότητας και την πάλη για την αλλαγή στην άσκηση της εξουσίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την χρήση του «Συμφώνου Ακεραιότητας» σε ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο σε περιοχές των Δήμων Μοσχάτου-Ταύρου και Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη.

Στην συνέχεια, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, το λόγο πήρε η Γενική Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κα Αναστασία Ξεπαπαδέα, η οποία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο κίνδυνος της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις επιτείνεται όλο και περισσότερο, λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών και της εμπλοκής σε αυτές πολλών φορέων, ενώ τόνισε ότι η απώλεια σε έσοδα είναι τεράστια τόσο για τα κράτη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου, ο κ. Φρανκ Σεμπέρτ, Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια υλοποιείται έργο ύψους 920 εκατ. ευρώ για τον έλεγχο των δημόσιων συμβάσεων, στο οποίο συμμετέχουν 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα 4,3 δισ. ευρώ η αξία των δημόσιων συμβάσεων το 2018

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συμβάσεις στο Ελληνικό Δημόσιο μοιράστηκε ο Πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, κ. Γιώργος Καταπόδης, αναφέροντας ότι μόνο για το 2018 η αξία τους υπολογίζεται σε 4,3 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να είναι πρωταθλητής στην υπογραφή τους. Οι δε συμβάσεις αφορούν στην πλειονότητά τους, προμήθειες σε καύσιμα, ιατρικές συσκευές και φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών–Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Καθηγητής Δημοσθένης Κασσαβέτης, αναφέρθηκε στα τρία είδη «σφαλμάτων» που παρατηρούνται κατά την διάρκεια των ελέγχων των δημοσίων συμβάσεων: τα τυχαία, τα εσκεμμένα και τα συστημικά, ενώ επισήμανε και την ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός ολοκληρωμένου, αξιόπιστου και εγγυημένου ελεγκτικού συστήματος.

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτριος Αυλωνίτης, μίλησε για τη μεγάλη σημασία της πλήρους εφαρμογής των ηλεκτρονικών συμβάσεων ως εργαλείο διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις, τονίζοντας ότι η εν λόγω διαφάνεια ενισχύεται σημαντικά με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής πληρωμής.

Σύμφωνα με τον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Αριστοτέλη Σακελλαρίου, στην Ελλάδα ελέγχονται 2.000 δημόσιες συμβάσεις ετησίως, κατά την μελέτη και υπογραφή των οποίων οι νόμοι που τις διέπουν μπορεί αρκετές φορές να συγκρουστούν με τις αντιλήψεις των στελεχών της διοίκησης που τις φέρνουν εις πέρας.

Παγκόσμιες δημόσιες συμβάσεις: 1 στα 4 ευρώ χάνεται στη διαφθορά

Η υπεύθυνη του προγράμματος για το «Σύμφωνο Ακεραιότητας» στη Γενική Γραμματεία της Διεθνούς Διαφάνειας στο Βερολίνο, κ. Κλερ Μαρτίν αποκάλυψε ότι, παγκοσμίως, 9,5 τρισ. ευρώ δαπανώνται σε δημόσιες συμβάσεις κάθε χρόνο και από αυτά χάνεται λόγω διαφθοράς το 20-25%, με το ανάλογο κόστος για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Μητσοτάκης: Χρειάζονται τολμηρά εργαλεία

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο συνέδριο έκανε λόγο για τις τολμηρές προσεγγίσεις και τα αποτελεσματικά εργαλεία που χρειάζονται στον έλεγχο των δημόσιων συμβάσεων , επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της απλοποίησης του νομικού πλαισίου, αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας και ενίσχυσης της χρήσης των νέων τεχνολογιών.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Αντιπρόεδρος του Άρειου Πάγου ε.τ., κ. Δημήτριος Κυριτσάκης, εστίασε με τη σειρά του στην ανάγκη διαφάνειας και ελέγχου στον κατασκευαστικό τομέα, τονίζοντας ότι η νόθευση των διαγωνισμών είναι σοβαρή παράβαση του ανταγωνισμού και επιβαρύνει ιδιαίτερα το Δημόσιο. Η Νομική Σύμβουλος της ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. / ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε., κα Nαταλί Κεδίκογλου, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον θεσμό της αυτοκάθαρσης στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή την οικειοθελή λήψη μέτρων συμμόρφωσης από ένα φορέα που κανονικά θα ενέπιπτε σε λόγο αποκλεισμού.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), κ. Γεώργιος Βλάχος, αναφέρθηκε στην κυρίαρχη σημασία της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» ως εργαλείο ελέγχου, υπογραμμίζοντας ότι με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων δυσχεραίνεται η συνεννόηση ανάμεσα στους υποψήφιους αναδόχους των έργων.

Κλείνοντας το 11ο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, με τίτλο «Καθαρές Δημόσιες Συμβάσεις», η Δρ Άννα Δαμάσκου, έστειλε το μήνυμα ότι η βαθιά οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα υπήρξε αναμφίβολα ένα ισχυρό σοκ για τους πολίτες της. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όμως, είναι το αναγκαίο αντίβαρο στα μέτρα λιτότητας και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε. Μόνο με την εμπέδωση χρηστών πρακτικών θα διασφαλίσει η χώρα μας βιώσιμη ανάπτυξη.