Έρχονται ηλεκτρονικό τιμολόγιο και «Τειρεσίας» στις δημόσιες συμβάσεις

 
Διασυνδεδεμένο με τη βάση δεδομένων του «Τειρεσία » θα είναι το επόμενο διάστημα το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για το εάν μια επιχείρηση, που επιδιώκει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για κρατικές προμήθειες, βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» , κάτι που θα την αποκλείει από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή” η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των δημοσίων συμβάσεων, από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης των αιτημάτων από τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα έως την έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου, αποτελεί άλλωστε το μεγάλο στοίχημα για τη σημερινή ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. «Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, όπως η εφαρμογή ενιαίου θεσμικού πλαισίου, η σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών διαγωνισμών με αύξηση των συμμετεχόντων σε αυτούς, η μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανάθεσης», υποστηρίζει, μιλώντας στην «Καθημερινή» ο γ.γ. Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης.

Υπό κατασκευή βρίσκεται επίσης η διασύνδεση του ΕΣΗΔΗΣ με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΣΠΑ, ενώ ήδη το σύστημα διαλειτουργεί με το Taxis, με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη λήψη των πιστοποιητικών ποινικού μητρώου των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς, με τον ΕΦΚΑ για τη λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς και με τη βάση δεδομένων TED, που αφορά τις ευρωπαϊκές δημόσιες συμβάσεις.
 
Πηγή :  http://www.multi-news.gr