Ολ. Γεροβασίλη: «Οριστική κατάργηση των πελατειακών σχέσεων στο Δημόσιο»

Για οριστική κατάργηση των πελατειακών σχέσεων στο Δημόσιο (μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών) και για ένα πιο απλό, ευέλικτο Δημόσιο (ψηφιακή υπογραφή, ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων) κάνει λόγο, μεταξύ πολλών άλλων, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και την Αγγελική Λάζου.

«Έχουμε παρέμβει, έχουμε νομοθετήσει και έχουμε ξεκινήσει μεγάλες προσπάθειες ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης. Είμαστε στο στάδιο υλοποίησης και σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα είναι ορατά στον κάθε πολίτη.


Με τα νέα ψηφιακά συστήματα που προωθούμε θα μπει τέλος στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Ας μην ξεχνάμε ότι βρήκαμε ένα κατακερματισμένο σύστημα, όπου οι υπηρεσίες δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες και πρέπει ο πολίτης να μαζεύει πλήθος υπογραφών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Με την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων και την ψηφιακή υπογραφή ενοποιούμε το σύστημα ώστε ο εξυπηρετούμενος πολίτης να διεκπεραιώνει με μια κίνηση τις υποθέσεις του.

Αντίστοιχης σημασίας τομές γίνονται με το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου και το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, τα οποία έχουν επίσης νομοθετηθεί και υλοποιούνται, με στόχο την οριστική κατάργηση των πελατειακών σχέσεων.

Είναι μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης να γίνουν ουσιαστικές και στέρεες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Διαπραγματευόμαστε στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε εξίσου μεγάλες μάχες πρώτης γραμμής στο εσωτερικό της χώρας. Και έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε καμία μάχη».