Έγιναν με επιτυχία οι πρώτες δημοπρασίες έργων με το νέο νόμο στην Κρήτη

Οι πρώτες δημοπρασίες έχουν δείξει…δείγμα θετικόν! Μετά από έξι σχεδόν μήνες έγιναν οι πρώτες δημοπρασίες έργων με το νέο νόμο περί δημοσίων έργων και τα πρώτα αποτελέσματα λένε από τις υπηρεσίες και τους φορείς που τα δημοπράτησαν ότι όλα κύλησαν ομαλά, παρά τις καθυστερήσεις. Ωστόσο, άπαντες αναμένουν τον Απρίλιο όπου υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα ελέγχονται όπως και οι προμήθειες.

Η Περιφέρεια Κρήτης, ο ΟΑΚ και δήμοι έχουν κάνει τις πρώτες δημοπρασίες με το νέο νόμο και ήδη αποτιμούν θετικά τις διατάξεις του νόμου, τον οποίο τον θεωρούν πιο σύγχρονο, λιγότερο γραφειοκρατικό και πιο ξεκάθαρο!

Ο ΟΑΚ έβγαλε το μεγάλο έργο της γέφυρας του Χαμεζίου, η περιφέρεια Κρήτης έχει κάνει κάποια μικρά έργα και ετοιμάζεται να βγάλει και μεγαλύτερα και τα πρώτα του ΕΣΠΑ, ενώ δήμοι δημοπράτησαν πλέον κανονικά, αλλά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων!
Ο δήμος, για παράδειγμα, Αρχανών Αστερουσίων έκανε αυτές τις μέρες 3 δημοπρασίες μεγάλων έργων και πήγαν όλες καλά, τόνισε ο δήμαρχος κ.Κοκοσάλης που είναι ευχαριστημένος και από την προσέλευση και από τις εκπτώσεις που έδωσαν!

«Εμείς βγάλαμε ένα έργο για όμβρια, κάτι γήπεδα και πήγαν πολύ καλά με το νέο νόμο. Είχαμε 15 και είκοσι συμμετοχές από εργολάβους, πήραμε καλές εκπτώσεις! Τώρα πρέπει να τρέξουμε για το ΕΣΠΑ και να προλάβουμε ίσως πριν την Ανοιξη μην έχουμε νέες καθυστερήσεις με την πλατφόρμα!» τονίζει ο δήμαρχος.

«Είναι καλός ο νέος νόμος, έπρεπε να γίνει, όπως και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζεται. Πρέπει να γίνει, να ελέγχονται όλα τα στοιχεία ηλεκτρονικά, όπως γίνεται τώρα με τις προμήθειες..» αναφέρει ο κ.Κοκοσάλης. Ο οποίος τονίζει πάντως ότι πρέπει όλοι οι δήμοι να τρέξουν για τη δημοπράτηση των έργων του ΕΣΠΑ μια και δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

«Αρκετά καθυστερήσαμε από το Καλοκαιρι. Νομιζω ότι δεν πρέπει να μείνει πίσω άλλο αυτή η ιστορία» καταλήγει.

Ο νόμοςΘετικά αποτιμούν και στην περιφέρεια Κρήτης το νέο νόμο. Μπορεί να καθυστέρησε, αλλά έχει πολλά θετικά και δεν είναι καθόλου γραφειοκρατικός, λέει και ο γενικός διευθυντής κ.Γιώργος Παπαδάκης ο οποίος θεωρεί ότι στην εφαρμογή θα φανούν όλα.

«Κοιτάξτε μπορεί να χρειάζεται πχ μια οικονομική επιτροπή παραπάνω, αλλά κατά τα λοιπά είναι πιο ξεκάθαρα. Και ο συμμετέχων εργολάβος στο διαγωνισμό με μία υπευθυνη δήλωση που καταθέτει λέει ότι έχει όλα τα δικαιολογητικά. Έτσι δεν χρειάζεται να μαζεύεται τόση χαρτούρα, τέτοιος έλεγχος. Εάν πάρει το έργο καλείται να τα φέρει. Κι αν έχει καταθέσει ψευδή δήλωση είναι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη» αναφέρει ο κ.Παπαδάκης.

«Οι πρώτες εντυπώσεις από το νέο νόμο είναι θετικές. Εμείς με το που πάρουμε κάποιες διευκρινίσεις θα ξεκινήσουμε τη δημοπράτηση και έργων ΕΣΠΑ με πρώτο τον κόμβο των Κουνάβων και το Βενιζέλειο» λέει ο κ.Παπαδάκης.

πηγή: cretalive.gr