Εξαίρεση μικρών δήμων από το νόμο για δημόσιες συμβάσεις ανακηρύσσει η ΚΕΔΕ

Την εξαίρεση των μικρών δήμων και των σχολικών επιτροπών από τις διατάξεις του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις για έργα μικρής κλίμακας έως 6.000 ευρώ, ζητά με επιστολή του, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χ.Σπίρτζη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης.


Ο Γ. Πατούλης, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ για το γεγονός ότι το υπουργείο Μεταφορών καθυστερεί σημαντικά τη δρομολόγηση όλων των προαπαιτούμενων για την ορθή εφαρμογή του νόμου 4412/2016 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις και τις απευθείας αναθέσεις έργων.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως «οι μικροί Δήμοι (ορεινοί και νησιωτικοί) δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό που θα πλαισιώσει τις προβλεπόμενες Επιτροπές που αφορούν τα αποφαινόμενα όργανα έγκρισης διενέργειας δημοσίων συμβάσεων.

Παράλληλα σημειώνεται πως «το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και λειτουργήσει το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα μέσω του οποίου θα διενεργούνται υποχρεωτικά όλες οι ηλεκτρονικές κληρώσεις».

Επιπρόσθετα, ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα «με την πλήρη αδυναμία των Σχολικών Επιτροπών που είναι με ΝΠΔΔ, πλην όμως πέραν ενός Διοικητικού Γραμματέα δεν έχουν καμία υπηρεσιακή υποδομή, καθόσον τα μέλη τους είναι κυρίως αιρετοί εκπρόσωποι και όχι υπάλληλοι».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι έργα μικρής κλίμακας, που χρήζουν άμεσης επισκευής και συντήρησης, αλλά και απαιτούμενες μικροπρομήθειες να μην είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται, με συνέπεια «να δημιουργείται άμεσος κίνδυνος στην υγεία και την ασφάλεια των μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί άμεσα την Κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι Σχολικές Επιτροπές να εξαιρεθούν των διατάξεων του Ν.4412/2016 για έργα – εργασίες και προμήθειες μικρής κλίμακας και μέχρι του ποσού των 6.000 €. Επίσης ζητά το ίδιο να ισχύσει και για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

Πηγή : http://www.aftodioikisi.gr/