Νομοθετική ρύθμιση για να μπει τέλος στη "χαρτούρα" στο Δημόσιο

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΔΑΝ, η σχετική ρύθμιση, η οποία θα ενταχθεί στο προσεχές νομοσχέδιο για την κινητικότητα που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο, θα υποχρεώνει όλη τη διοικητική πυραμίδα, από τον τελευταίο υπάλληλο ώς τον υπουργό, να διακινεί τα έγγραφα στο εσωτερικό της διοίκησης ηλεκτρονικά, διαφορετικά αυτά δεν θα έχουν ισχύ. Ήδη, κατά τη χθεσινή ομιλία του Χρ. Βερναρδάκη στην ανοικτή εκδήλωση για το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, που διοργάνωσε το ΥΠΕΣΔΑ στη Θεσαλλονίκη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης προανήγγειλε τη σχετική ρύθμιση σημειώνοντας ότι "τις επόμενες μέρες θα κάνουμε μια κίνηση που θα είναι ενταγμένη στον νόμο για την κινητικότητα και αφορά την ηλεκτρονική διαχείριση των εγγράφων υποχρεωτικά, σε βαθμό εξουσιοδότησης, ώστε, αν δεν γίνεται, να μην έχουν διοικητική ισχύ".

Στενοί συνεργάτες του υπουργού περιέγραφαν στην "Αυγή" ότι η εν λόγω ρύθμιση θα αφορά "την υποχρεωτική ηλεκτρονική διακίνηση όλων των εγγράφων, εγκυκλίων, εντολών κ.λπ., πράγμα που σημαίνει ότι, στην περίπτωση που τα έγγραφα αυτά δεν είναι σε ηλεκτρονική μορφή και δεν φέρουν ψηφιακή υπογραφή, θα τίθεται θέμα ακυρότητάς τους. Για τον λόγο αυτό, κάθε υπάλληλος θα αποκτήσει, αν δεν έχει ήδη, ψηφιακή υπογραφή, η υποδομή της οποίας αν και είναι ολοκληρωμένη εδώ και καιρό, δεν έχει διευρυμένη εφαρμογή στο εσωτερικό της διοίκησης".

Εξοικονόμηση από 300ώς 500 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τους ίδιους συνεργάτες, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακίνησης "θα αποφέρει στο κράτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, από 300 ώς 500 εκατομμύρια ευρώ από την εξοικονόμηση χαρτιού, εκτυπωτικών, μελανιών, εργασιών συντήρησης των εκτυπωτών κ.λπ. Το ποσό αυτό προσδιορίζεται και από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση "θα αφορά όλο το εύρος της Διοίκησης, από τα υπουργεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στοιχείο που θα συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση της γραφειοκρατίας και την άμεση διεκπεραίωση των εσωτερικών διοικητικών διαδικασιών και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μετέπειτα διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών".

πηγή: Αυγή