Ενοποίηση του συστήματος κρατικών προμηθειών για πρόσβαση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κο Σταθάκη, Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όσον αφορά στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, επισήμανε ότι ενοποιείται το σύστημα κρατικών προμηθειών σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα, και το νέο σύστημα φιλοδοξεί να είναι απόλυτα διαυγές, έχει ειδικές μέριμνες για μία πιο ανταγωνιστική αγορά στον τομέα των δημόσιων διαγωνισμών προς όφελος του δημοσίου και «ανοίγει» το σύστημα, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.

Αναλυτικά το άρθρο στο Euro2day:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει αναξιοποίητo», είπε από το βήμα του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης.

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, τα χρηματοδοτικά κονδύλια που υπάρχουν να ενοποιηθούν κάτω από μια «ομπρέλα», έναν ισχυρό ενδιάμεσο φορέα, όπως π.χ. το Αναπτυξιακό ταμείο, που θα λειτουργήσει ως ενδιάμεσος μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ΕΤΕπ, που αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη αυτών των νέων πρωτοβουλιών, όπως είπε ο ίδιος. Παράλληλα, σημείωσε, "σήμερα καλούμαστε να αξιοποιήσουμε κεφάλαια από το ΕΤΕΑΝ, πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν άλλοι φορείς όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών και εργαλεία για τεχνολογία και καινοτομία.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τον ΟΟΣΑ για τη διαμόρφωση των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στην τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τους θεσμούς που προβλέπει τη δημιουργία της εργαλειοθήκης Νο 3 θα αφορά στο χονδρικό εμπόριο, στις κατασκευές, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στη μεταποίηση. Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί στις αρχές του 2016, προκειμένου η εφαρμογή της εργαλειοθήκης Νο 3 να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις προηγούμενες εργαλειοθήκες και δη στις συστάσεις εκείνες που ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, θέμα για το οποίο, όπως ανέφερε ο υπουργός, η κυβέρνηση αναμένει τη δικαστική απόφαση προκειμένου να νομοθετήσει. Για το άνοιγμα των επαγγελμάτων σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τηρήσει ισορροπημένη στάση ώστε να μη δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα από όσα λύνονται.

Σχετικά με τον νέο Αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός είπε ότι βρίσκεται στο τελικό του στάδιο -σ.σ. προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή-, ενώ σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις ο ίδιος ανέφερε πως η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή ενός ενοποιημένου συστήματος, σε μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Η προοπτική που ξανοίγεται μπροστά μας είναι θετική», είπε ο υπουργός ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, «υπό τον όρο και τις προϋποθέσεις ότι από κοινού θα πετύχουμε τους στόχους μιας μεγάλης αναπτυξιακής προοπτικής. Χρειάζεται να κάνουμε τις γρήγορες και ριζικές αλλαγές, προκειμένου η επιχειρηματικότητα να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο κανόνων διάφανων και αποτελεσματικών».